Inzetten
Twitter
Twitter
Er deed zich een fout voor

Oeps, er is een fout opgetreden. Excuses voor het ongemak. Als deze fout blijft aanhouden, aarzel dan niet en vertel het ons.

Er deed zich een cachefout voor

Het is warm en droog en daarmee neemt het risico op grote natuurbranden toe. De brandweer in Zuidoost-Brabant heeft code oranje afgekondigd vanwege de droogte. Dat wil zeggen dat er een 'groot risico' is in dat gebied. De brandweer gebruikt de kleurcodes sinds begin dit jaar, maar heeft intussen nog veel meer nieuwe maatregelen doorgevoerd.

Bij branden in de zomer verliep de bestrijding niet altijd even soepel.

Natuurbrand 01

Veel kritiek

De veiligheidsregio kreeg vooral veel kritiek na de brand op de Strabrechtse Heide in 2010. Dat was reden om de werkwijze tegen het licht te houden en sindsdien zijn er nieuwe tactieken en methoden bedacht.

In de regio Zuidoost-Brabant waar de Strabrechtse Heide onder valt, hebben ze een hoop van die nieuwe methodes al doorgevoerd. Dat vertelt Andy van Schaik, dienstdoende algemeen commandant van de regio.

Lichtere kleding

"Brandweermannen hadden voorheen veel te zware kleding, waarin het moeilijk werken is in de hitte. Ze hebben nu lichtere kleding. Ook dragen ze fijnstofmaskers en koolmonoxidemeters. Die meters geven een waarschuwing af, wanneer brandweermannen tijdens het blussen ademlucht moeten nemen. Voorheen waren die meters er niet en klaagden brandweerlieden soms over hoofdpijn, waarschijnlijk door koolmonoxide."

De afgelopen jaren moest heel Brabant het doen met twee watercontainers die ingezet konden worden bij het blussen van grote branden. Inmiddels zijn het er acht. Die staan verspreid over heel Zuidoost Brabant. Ieder met een inhoud van 12.000 liter. "Staatsbosbeheer graaft extra waterputten, zodat we daar water uit kunnen halen om te blussen", aldus van Schaik.

Zwepen

Nieuw zijn ook containers met extra materialen die niet in een tankautospuit, de standaard pompwagen die de brandweer gebruikt, liggen. "Het gaat dan om die nieuwe lichte pakken, maar ook om spullen als zwepen, waarmee je vuur kan uitslaan."

Alle bevelvoerders, officieren en hoofdofficieren krijgen een opleiding in nieuwe strategische tactieken om brand te bestrijden. "Die zijn door onze regio opgesteld, na de brand op de Strabrechtse Heide. Het is een heel technisch verhaal, maar wel noodzakelijk. De meeste brandweerofficieren zijn vroeger geschoold, dus een moderne opleiding is geen overbodige luxe."

Burenhulp

En tot slot zijn de problemen in de communicatie met België verholpen. Nederland en België hebben allebei een apart communicatiesysteem. In Nederland is dat C2000 en in België Astrid. Voorheen waren die niet te koppelen, waardoor Belgische en Nederlandse brandweerlieden niet met elkaar konden communiceren.

Dat is nu anders volgens Schaik. "Dat probleem speelde niet echt bij grote branden, maar meer bij kleine incidenten. Maar sinds dit voorjaar zijn de systemen gekoppeld en de communicatieproblemen verholpen."

Bron: Omroep Brabant

 
Inloggen (leden)Zoeken
Twitter
No tweets found.
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner
Banner